Så gör du taket redo för vintern

När hösten börjar gå mot sitt slut slut och vintern närmar sig, är det viktigt att taket mår bra. Snö, is och hårda vindar kan snabbt förvärra små skador, och om taket inte håller tätt kan det bli fuktproblem som kostar mycket att laga.

För att slippa tråkiga överraskningar är det smart att se över taket innan vintern kommer. Det finns flera saker som är bra att kolla – och ibland kan det vara klokt att ta hjälp av en erfaren takläggare

Kontrollera takets skick innan temperaturen sjunker

Under hösten är det bra att gå igenom hela taket noggrant. Börja med att se över takpannorna eller plåten. Spruckna pannor, rostiga plåtpartier eller lösa delar måste åtgärdas omgående. När snö och is sedan lägger sig på taket kommer dessa brister att förvärras, vilket kan leda till läckage eller till och med att delar av taket rasar.

Se också över takets infästningar, som spikar och skruvar. Dessa kan ha lossnat med tiden eller börjat rosta. Även underlagspapp, tätskikt och plåtdetaljer runt skorsten eller ventilationshuvar är känsliga delar som bör inspekteras.

Har du inte möjlighet att göra detta själv, eller om du känner dig osäker, är det en god idé att ta hjälp av en erfaren takläggare i ditt närområde. De vet vad som bör kontrolleras och har rätt utrustning för att göra jobbet säkert. Det är alltid viktigt att prioritera säkerheten och att vara försiktig när det gäller arbeten på hög höjd, som t.ex. på taket.

Rensa hängrännor och stuprör ordentligt

Löv, grenar och smuts samlas snabbt i hängrännor under hösten. Om de täpps igen kan vatten inte rinna undan som det ska. Istället samlas det på taket eller rinner ner längs fasaden, vilket ökar risken för fuktproblem både på tak och väggar.

Det är därför viktigt att rensa hängrännorna ordentligt innan första snön faller. Kontrollera också att stuprören inte är igensatta. Använd gärna en vattenslang för att kontrollera att vattnet rinner hela vägen ner genom röret.

Se över takets ventilation och isolering

Många glömmer bort att även vinden och innertaket spelar stor roll för hur taket klarar vintern. Dålig ventilation kan leda till kondens som samlas under yttertaket – särskilt när det blir stora temperaturskillnader mellan inomhus- och utomhusluften. Det kan orsaka mögel eller att träet i takkonstruktionen börjar ruttna.

Kontrollera att luftspalter och ventiler är öppna och inte täckta av isolering. Titta även efter fuktfläckar eller missfärgningar på insidan av taket, som kan tyda på att något redan börjat gå fel.

Om du misstänker att taket är dåligt isolerat eller ventilerat är det en bra idé att låta en duktig och erfaren aktör undersöka det närmare. Exempelvis kan en lokal takläggare Eksjö hjälpa till med både bedömning och åtgärder.

Förbered för snöröjning och isbildning

När det kommer mycket snö kan det bli tungt för taket, särskilt om det har låg lutning. Det kan också bildas is vid kanten av taket, som hindrar vatten från att rinna bort. Då finns risken att vattnet i stället letar sig in under takpannorna.

För att undvika att is bildas behöver isoleringen fungera som den ska. Värmen inifrån huset ska inte läcka upp till yttertaket och smälta snön i onödan. När smältvattnet sedan fryser igen vid kanten bildas isproppar.

Snörasskydd är ett bra sätt att förhindra att snö plötsligt rasar ner och skadar något eller någon nedanför. På vissa tak kan det också vara smart att sätta upp värmekablar där is ofta brukar bildas.