Detta bör du tänka på vid installation av golvvärme

Att installera golvvärme kan höja komforten rejält i ett hem, särskilt under de kallare månaderna. Men det finns flera viktiga faktorer som måste tas hänsyn till för att installationen ska bli säker, effektiv och långsiktig.

Vattenburen eller elektrisk golvvärme – vad är skillnaden?

Golvvärme finns i två huvudsakliga varianter – elektrisk och vattenburen. Den stora skillnaden ligger i hur värmen skapas och distribueras. Elektrisk golvvärme använder värmekablar som kopplas till husets elnät, medan vattenburen golvvärme bygger på rör som cirkulerar varmt vatten från en värmekälla, till exempel en värmepump eller fjärrvärme.

Elektrisk golvvärme passar ofta bättre i mindre utrymmen som badrum, eftersom installationen är relativt enkel och inte kräver lika mycket utrymme. Vattenburen golvvärme lämpar sig däremot väl för större ytor eller hela hus, särskilt om man har en energisnål värmekälla. I nyproduktion väljer många vattenburen golvvärme för att kunna kombinera den med exempelvis bergvärme.

Underlaget avgör mycket

För att golvvärmen ska fungera som den ska behöver underlaget vara rätt uppbyggt. En viktig del är isoleringen – utan bra isolering riskerar man att mycket värme försvinner neråt istället för att värma rummet.

I badrum och andra våtrum måste man också tänka på fukt. Det krävs tätskikt som förhindrar att vatten tränger ner. Här gäller det att följa branschens regler för att undvika problem. Ett fel här kan leda till fuktskador som är svåra och dyra att laga.

Ta hjälp av rätt aktör – särskilt vid vattenburen värme

När golvvärme ska installeras behövs ofta både en auktoriserad elektriker och en behörig rörmokare. För vattenburen värme krävs det att rören kopplas på rätt sätt, utan risk för läckage. Då är det viktigt att den som gör jobbet har rätt utbildning och erfarenhet, samt rätt auktorisering och certifiering. När det gäller exempelvis el-arbeten måste de alltid utföras av en auktoriserad elektriker då det är lag på detta.

Bor man i Stockholm, och till exempel söker en rörmokare Östermalm, är det smart att välja någon som har vana av just golvvärme. Det finns många som erbjuder VVS-hjälp i området, men det är alltid tryggast att anlita någon med rätt kunskap, erfarenhet och auktorisering.

Golvets yta påverkar hur värmen känns

Alla golv fungerar inte lika bra med golvvärme. Klinker, sten och andra hårda material leder värme effektivt. Trägolv fungerar också, men kräver lite mer eftertanke.

Vissa plastgolv eller laminatgolv fungerar fint, men det är bra att kolla med tillverkaren att just det golvet är godkänt för golvvärme. Mattor kan dämpa värmen, så det är bra att tänka på var man placerar dem.

Efter installationen – kontroll och dokumentation

När allt är klart ska systemet testas. Det är viktigt att se till att värmen fungerar som den ska och att inga läckor finns. För vattenburen värme kontrollerar man att trycket är rätt, och för elsystem kollar man att kablarna fungerar.

Den som installerar golvvärmen bör också lämna dokumentation. Då finns det papper på vad som är gjort och hur systemet ser ut. Det är bra att ha om man i framtiden ska göra ändringar, eller sälja bostaden.