Här är finalisterna i Verksamt.se Data Challenge

Sex bidrag har gått till final i innovationstävlingen Verksamt.se Data Challenge där vinnaren får 250.000 kronor. Med hjälp av öppna data från olika myndigheter har de tävlande tagit fram idéer på nya smarta tjänster som gör det enklare att starta och driva företag. Lösningarna fokuserar inte minst på att hitta finansiering och kompetens.

Bidrag från finalisterna i Data Challenge 2019
Skärmdumpar från några av lösningarna från finalisterna i Verksamt.se Data Challenge

Hur kan offentliga data användas för att bygga nya smarta lösningar som matchar arbetskraft med kompetensbehov eller som löser företagens finansieringsbehov? Det var frågan när innovationstävlingen Verksamt.se Data Challenge startade i januari och ett antal olika myndigheter i början av året öppnade upp datakällor som normalt inte är öppna. 

Närmare hundra intresseanmälningar kom in från företag och privatpersoner som ville vara med att tävla. Efter att nomineringsgruppen nu gått igenom alla tävlingsbidrag återstår sex finalister, nämligen följande:

  • Lapidus Interactive – Datastory Rut och Rot, en interaktiv essä
  • Triglyf AB – Anställa, en ny tjänst i Verksamt för småföretagare som ska rekrytera
  • Lush Life Consulting AB – VEX matchningstjänst, den egna verksamheten med offentliga utlysnings-, upphandlings- och partnermöjligheter
  • JobBuddy AB – hitta alla Sveriges jobbannonser på ett ställe och sök jobb med ett klick (utan CV)
  • Hippoly AB – Ett nytt sätt att samarbeta i styrelsen
  • Qoorp – Allastartups: Företagsvärdering för alla

– Alla 23 tävlingsbidrag har varit intressanta att ta del av och det har varit ett inspirerande men svårt uppdrag att välja ut finalisterna. Nomineringskommittén anser dock att våra sex finalister sticker ut i förhållande till de övriga tävlande genom sina pedagogiska och genomarbetade presentationer som också mycket väl knyter an till temat för Verksamt.se Data Challenge, nämligen att brist på kompetens och kapital är några av de största utmaningarna som företagare stöter på i sina verksamheter när de vill utveckla sitt företag, säger Gunilla Andersson som representerar nomineringskommittén.

– Tillsammans utgör våra finalister en bra och spännande mix som representerar tävlingens tema på ett komplett sätt. Deras tävlingsbidrag visar på bra innovationshöjd och kreativitet som nomineringskommittén bedömer är realiserbara och förväntas skapa nytta för företagare med ambition att växa, säger Gunilla Andersson.

Nu ska juryn gå titta närmare på finalisternas tävlingsidéer och välja ut det bästa bidraget. Vinnaren utses vid en prisceremoni på Tillväxtverket i Stockholm den 4 juni och tilldelas då 250 000 kronor. 

Verksamt.se Data Challenge arrangeras av Tillväxtverket och Bolagsverket, och består av öppna data från flera olika myndigheter.
Läs mer om tävlingen, juryn och prisceremonin på https://challengesgov.se/verksamt/ 

För mer information, kontakta: 

Angela Yong 
tävlingsansvarig 
angela.yong@tillvaxtverket.se 

Gunilla Andersson
uppdragsledare Verksamt Data Challenge 
gunilla.andersson@tillvaxtverket.se 

Nomineringskommittén från Verksamt.se under Data Challenge 2019
Bild på nomineringskommittén, som har valt ut finalisterna i Verksamt.se Data Challenge. Nu är det dags för juryn att ta över och välja ut vinnaren!