Frågor och svar
PTS innovationstävling: Betaltjänster för alla
→ Tillbaka till huvudsidan
Allmänna frågor
Varför anordnar PTS denna tävling?
Alla ska kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter, oavsett funktionsförmåga. Därför anordnar PTS innovationstävlingar som bidrar till att smarta idéer blir verklighet och förbättrar vardagen för många.
Studier visar att personer med funktionsnedsättning upplever att det svårare att betala räkningar och e-handla idag än för några år sedan. Detta kan delvis bero på att vissa gruppers perspektiv ofta inte tas med i utformandet av betaltjänster. I vår sjuttonde innovationstävling, med temat ”Betaltjänster för alla”, vill vi hitta långsiktiga lösningar som gör det möjligt att förstå och använda digitala betaltjänster oavsett funktionsförmåga.
Varför ska jag ansöka till PTS innovationstävling från Challengesgovs webbplats?
Challengesgov.se är en samverkansplattform för innovationsutmaningar med målet att underlätta för offentliga aktörer att synliggöra aktuella samhällsutmaningar som kan lösas med öppen och datadriven innovation. PTS har valt att utlysa innovationstävlingen på plattformen.
Vad menar ni med betaltjänst?
Med betaltjänst menar vi tjänster som används när en digital betalning ska utföras på datorn eller i mobilen. Vi vill se lösningar som underlättar för användaren att genomföra betalningen, gärna även vid tillfällig brist på mobiltäckning. Lösningarna ska bidra till att öka tryggheten i att använda tjänsterna.
Exempel på områden som är intressanta för innovationstävlingen:
- Betallösningar vid e-handel.
- Mobila betallösningar – exempelvis app, SMS eller mobil plånbok.
- Fakturabetalning i exempelvis internetbank eller digital brevlåda.
- Signering och identifiering (e-legitimation).
Behöver vi komma på en ny idé för att delta i tävlingen?
Nej, tävlingen vänder sig både till dig som vill utveckla en ny lösning och till dig som ser behov av att vidareutveckla en befintlig lösning, så att den bättre möter alla användares behov, oavsett funktionsförmåga.Vilka får delta i tävlingen?
Alla svenska företag/organisationer får delta i tävlingen med vissa undantag. Mer om kriterierna för att delta hittar du i dokumentet Tävlingsinformation.När startar tävlingen?
Tävlingen startar den 7 december 2020.När är sista ansökningsdag?
Sista ansökningsdag är den 25 februari 2021 kl. 16.00.När utses vinnarna?
Projekten som får finansiering utses före midsommar 2021.Hur många kan vinna i en och samma tävling?
Det finns ingen gräns för hur många som kan vinna men i snitt har elva vinnare utsetts per tävling.Vad består vinsten av?
Vinnande bidrag får upp till tre miljoner kronor för att utveckla sin idé eller för att vidareutveckla en befintlig lösning. Dessutom erbjuds vinnarna ett intressant nätverk samt möjlighet att gå kurser inom områden som lansering och affärsmodellering, allt för att projektresultatet ska ha förutsättningar att nå marknaden, slutanvändarna och andra berörda aktörer.Delar vinnarna på tre miljoner?
Nej, varje enskilt projekt kan få upp till tre miljoner i finansiering.Vad ska prispengarna användas till?
Prispengarna ska användas till att ta sin projektidé till färdig lösning så att resultatet kan komma till verklig nytta för användarna. Lösningarna ska vara utformade för att passa personer med olika förutsättningar och förmågor, inklusive personer med funktionsnedsättning och personer som inte kan, förstår eller vill använda digitala betallösningar. Till exempel genom att ta fram:- Produkter/tjänster med stor kognitiv tillgänglighet. Det kan vara att göra det enklare att betala digitala fakturor i internetbank.
- Lösningar som underlättar för användaren att registrera sig och börja använda digitala betaltjänster. Det kan vara en tjänst som förenklar själva processen för att skaffa e-legitimation eller en mobil betaltjänst.
- Lösningar som underlättar för användaren att använda digitala betaltjänster. Kanske en tjänst som visar hela kedjan från att registrera sig för e-legitimation till att slutföra ett köp på nätet. Eller en lösning som tydligare än idag hjälper användarna att förstå vad en viss identifieringstjänst är bra för och hur den används.
- Betallösningar som sätter fokus på det aktuella köpet och sållar bort onödig information och merförsäljning vid köpögonblicket. Det kan vara en tjänst som tydliggör användarens budget före och efter ett köp.
- Nya tjänster eller varianter av befintliga tjänster som låter användaren prova produkten. Det kan vara en demotjänst för banktjänster eller en variant på en befintlig digital betaltjänst med färre eller enklare funktioner än den nuvarande.