Hack for Sweden band med föreläsare i bakgrunden

Hack for Sweden 2018 - utmaningsdrivet hackaton i helgformat­

Hack for Sweden, Sveriges främsta myndighetshackaton, arrangerades i år för femte året i rad. Den här gången fick deltagarna tampas med ännu tydligare tematiska utmaningar som i förväg utarbetats av representanter från ett 30-tal myndigheter. 

Vad: Hack for Swedenlänk till annan webbplats – Sverige främsta myndighetshackaton kring öppna data

Vem: Uppdraget genomfördes i år med projektledning från Arbetsförmedlingen

När: En helg i mitten av april 2018 

Vinnare i årets Hack for Sweden blev Momentum AI med Match Yourselflänk till annan webbplats, en tjänst där arbetssökandes personlighetsdrag med hjälp av öppna data matchas med tillgängliga arbeten.

Ytterligare fyra vinnare korades i de olika kategorierna:

Intervju med alla vinnarelänk till annan webbplats

Hack for Sweden bild på ett lag

Nyttan med öppna data – en framgångssaga

Hack for Sweden har genom åren blivit en framgångssaga för hur öppna data från olika svenska myndigheter kommer till nytta. I år stod Arbetsförmedlingen som värd för evenemanget och regeringen har utlovat att sponsra en fortsättning åtminstone också under nästa år.

Att samla utvecklare och kreatörer för en intensiv helg har genom åren resulterat i många bra och användbara resultat. En väsentlig och positiv bieffekt är att många myndigheter själva har behövt fokusera sitt arbete med den egna organisationens öppna data – helt enkelt för att kunna erbjuda några data att erbjuda deltagarna under hackatonet.

Den egna myndighetens data som kan göra skillnad för medborgarna

Inför årets upplaga samlades de deltagande myndigheterna vid tre tillfällen och då gavs möjlighet att diskutera med andra myndighetsrepresentanter.

– Som dataägare är det bekvämt att fokusera på sina egna data, men vi fick myndigheterna att tänka till ett extra varv och fundera på i vilka former som ens egna myndighetsdata faktiskt gör skillnad för medborgare i samhället. Kort sagt: Vilka utmaningar och samhällsproblem går att lösa med hjälp av ens egna data, gärna i kombination med andra organisationers data, säger Caroline Ekstrandh från Arbetsförmedlingen som är utmaningsansvarig för årets Hack for Sweden.

 

Sex kategorier med utmaningar

Resultatet blev sex olika kategorier med utmaningarlänk till annan webbplats; “How You doin’ Sweden?”, “Smells like Green Spirit”, “May the Force be with you”, “AI have a Dream”, “I like the way you move” och “Rythm of the Algorithm”.

Inom varje kategori finns tre specifika utmaningar, exempelvis att skapa en lösning som får svenska medborgare att utforska vilda djur och natur genom spelifieringlänk till annan webbplats. Alla samhällsutmaningar som önskas lösas har medarrangerande myndigheter varit med och jobbat fram.

– Det viktigaste har varit att försöka balansera utmaningarna mellan att vara alltför stora och fluffiga, vilket ger en luddighet i vad vi önskar lösa, och att vara alltför smala vilket skulle göra utmaningarna till rena beställningsjobb, säger Caroline Ekstrandh. 

Så gick processen till

 1. Arbetsförmedlingen tog över projektledarskapet från SMHI och insikterna från Hack for Sweden 2017länk till annan webbplats började att implementerades.
 2. Fokus för 2018 års upplaga var att göra hackatonet ännu mer utmaningsdrivet.
 3. De deltagande 30 myndigheterna samlades vid tre tillfällen för att brainstorma och arbeta fram utmaningarna.
 4. Anmälan till Hack for Sweden öppnade i februari.
 5. Utmaningarna presenterades för alla potentiella deltagare.
 6. Hackatonet invigdes fredagen den 13 april.
 7. Under helgen hölls ett flertal utbildnings- och inspirationspass samt gästföreläsningar.
 8. På utställningsytan hade myndigheterna representanter som kunde hjälpa deltagarna med information om respektive myndighets öppna data.
 9. På söndag eftermiddag presenterades de fem vinnarna. Varje vinnarbidrag fick en rejäl prissumma i form av 40.000 kronor. Viktigt att notera är dock att prispengarna inte går till deltagarna utan följer projektet. Om någon annan än vinnarna tar över projektet så följer pengarna med också dit.
 10. Hack for Sweden avslutas, och Finansdepartementet presenterar ambitionen länk till annan webbplatsatt göra Hack for Sweden till något som fortsätter året runt – och inte enbart under en enskild helg.

Hack for Sweden 2018 i siffror:

 • 200 deltagare
 • 48 timmar
 • 39 olika team
 • 34 inlämnade tävlingsbidrag
 • 30 myndigheter
 • 6 tävlingskategorier
 • 3 utmaningar i varje tävlingskategori